Rc racing

Rc racing

2020

BattleBot feberen kommer til Norge

Valgfrie våpen og beskyttelse

Fjernkontrollerte biler og kjøretøy for øvrig kommer i mange forskjellige modeller og størrelser. Grunnmodellene kan kjøpes i butikken, og de som elsker slikt kan bygge sine egne fra bunnen av. Det er mange modifiseringsmuligheter, alt fra å bygge bilder for høye hastigheter til å bygge de som takler all slags terreng. Alt som kreves er litt interesse for mekanikk.

I Norge har vi stort sett fokusert på raskere kjøretøy og terreng kjøretøy. Dette passer inn med de forskjellige konkurransene og ikke minst interessen til de aktive RC-miljøene. I andre land, så har man fokus på andre spesialiseringer. Manøvreringsevne og hvordan bilen håndterer svinger er viktig i andre land.

I USA så har man en spesifikk retning som heter BattleBot. Her handler det ikke bare om å kunne fjernstyre en motorisert bil, men også om å kontrollere den på en bane. På banen så er det gjerne flere lignende biler. Målet er å kvitte seg med konkurrenten eller konkurrentene ved å ødelegge og/eller stoppe den andres bil. Dette er med andre ord en kamp mellom fjernstyrte biler.

Moro med konkurranse

Svært mange av oss elsker konkurranser. Jeg foretrekker å slappe av med litt tjue-ett, andre liker å spille brettspill, mulighetene for avslapping er mange. Personer som liker å kjøre RC-biler liker også litt vennlig konkurranse og BattleBot er den ultimate konkurransen.

Bilene som brukes i denne konkurransen er spesialbygget for å kunne ødelegge andre biler. De har beskyttelse på sidene, på toppen og alle sårbare steder. Bilen behøver ikke å se pen ut, den må bare fortsette å kjøre.

(Bilde hentet fra Discovery Channel sin nyest satsing på slike turneringer).

I noen konkurranser så kan folk tippe på hvem som vinner. Det er ikke så vanskelig å se hvem som vinner i BattleBot. Kjøretøyene slåss helt til det bare er et kjøretøy igjen som klarer å bevege seg.

Valgfrie våpen og beskyttelse

Valgfrie våpen og beskyttelse
Valgfrie våpen og beskyttelse

Kjøretøyene må kunne fjernstyres og det samme må eventuelle våpen. Utover det står Rc byggeren fritt til å modifisere og bygge sin egn versjon av en BattleBot. Når det er sagt, er det noen generelle kategorier som man kan plassere disse kjøretøyene i.

Horisontalt spinnende roboter

Våpen som spinner er et populært valg. Det er flere grunner til det. En spinnende disk, med skarpe kanter, trenger ikke å lades opp. Den skaper sin egen drivkraft og man kan øke kraften noe som gjør at det spinner raskere. Disken kan være utstyrt med tagger som gjør at den kan rive i stykker andre bilers karosseri. Videre gjør et spinnende hjul det vanskelig for andre kjøretøy å komme nær nok til å gjøre skade.

Alt som har fordeler har også ulemper. Det tar tid for et spinnende hjul å komme opp i fart. I denne perioden er kjøretøyet sårbart. Hjulet vil også miste fart hvis det treffer et annet kjøretøy og da må det komme opp i fart igjen. Dette tar tid.

Videre vil det å treffe en annen robot med et spinnende hjul føre til en motreaksjon, Newtons 3dje lov, som presser kjøretøyene fra hverandre. Våpenet har derfor et begrenset bruksområde.

Vertikalt spinnende roboter

Forskjellen mellom dette våpenet og det horisontale våpenet er at et vertikalt spinnende hjul enklere kan dytte et kjøretøy på siden eller løfte det opp. Disken som spinner kan spinne enten oppover, altså at kraften rettes oppover eller nedover. Et blad som spinner oppover vil ofte dytte motstanderen over på siden eller opp i luften. Kjøretøyene med en disk som spinner nedover bruker denne som en sag for å ødelegge karosseriet til det andre kjøretøyet.

Hammer roboter

Dette er en fellesbetegnelse for en rekke roboter som bruker et slagvåpen. Ofte er det en hammer, men det kan også være en type øks. Denne er festet på taket til kjøretøyet eller på panseret. Mekanismen som styrer våpenet holder den oppe og slipper/dytter den ned med stor kraft. Slik klarer den å knuse og ødelegge målet. Det er mange faktorer som må tas hensyn til i byggingen av et slikt våpen. Våpenet må ha en viss tyngde for å kunne gjøre skade, men et for tungt våpen vil gjøre kjøretøyet ustabilt. En vekt bak i kjøretøyet eller lignende kan skape likevekt.

Kile roboter

En kile robot er den aller enkleste roboten å bygge og styre. Fokuset og målet er å dytte andre biler over på siden med hjelp av kilen. Kjøretøyet med en kile vil krasje inn i de andre og kraften i kollisjonen fører kilen inn under motstanderens karosseri. Raskt og enkelt, men krever presisjon.

Flere BattleBots

Jeg håper selvsagt at enda flere i Norge vil la seg fascinere av BattleBots. Kanskje denne artikkelen er et godt utgangspunkt? BattleBots konkurranser krever ikke store arenaer eller lignende, men de krever at flere bygger sine egne kjøretøy og hiver seg inn i kampen.

Det er også viktig å skape et miljø for utveksling av ideer. Hvilke våpen er gode og hvordan kan vi bedre de eksisterende? Et slikt BattleBot miljø hadde vært morsomt å få satt i gang i Norge.