Rc racing

Rc racing

2019

KONKURRANSER

Det er ikke bare som leketøy og hobby både for barn og voksene at radiostyrte enheter har blir veldig populært. Det blir arrangert lokale konkurranser, nasjonale, Europa Mesterskap og Verdens Mesterskap. Så det har forsåvidet blitt en seriøs del av konkurransemiljøet nå. Det er mange som har blitt bitt av basillen når de er og ser på et av stevnene, og vil prøve seg selv. Noen av disse arrangementene kommer vi nå litt mere inn på her.

Mange organisasjoner

Det har blitt mange organisasjoner innen Rc miljøet, IFMAR Internasjonal Federation og Model Auto Racing, EFRA European Federation og Radio Operated Model Automobiles, ROAR Radio Operated Auto Racers, FAMAR Fourth Association of Model Auto Racing og FEMCA Far East Model Car Association er noen av dem. ROAR er nok den eldste organisasjonen av disse, den ble orginalt etablert så tidlig som i 1967 av Norb Meyers og George Siposs med hjelp av en liten lokal gruppe som hadde Rc biler som sin hobby og lidenskap. IFMAR ble grunnlagt 12 år senere av Ted Longshaw da han så behovet for og lage ett sett regler som skulle gjelde under konkurransene for det hadde blitt for vanskelig og forholde seg til regelverket da de forskjellige klubbene og organisasjonene hadde sine egene regler, som da oftest ikke stemte overens med de andres regelverk. Det klarte han bra, nå ligger de fleste organisasjonene innen RC biler inn under IFMAR sitt nettverk. Det første VM ble derimot arrangert to år før de ble ettablert, da var det ROAR som sto for arrangemanget som foregikk ved Pamona i California. Det ble vunnet av Amerikaneren Butch Kroells med sin RC 100 bil i fra Assosiated Electrics.

Det var noe som gagnet det Amerikanske firmaet Associated Electrics som lagde nettopp den biltypen. Firmaet ble etabler av Lee Yurada og Roger Curtis  i midten av 60 tallet og er en av de største produsentene av Rc modeller i dag. De er i dag eid av det Taiwanske selskapet Thunder Tiger. Året etter ble VM arrangert i Monte Carlo. Da var det EFRA som sto for arrangemanget. Det ble vunnet av Engelskmannen Phil Greeno med en PB9 Internasjonal bil. I de første årene det ble arrangert VM ble det avholdt kun en gang i året, men det gikk ikke lange tiden før det ble satt opp flere VM konkurranser i løpet av samme året. Årsaken er nok at det oppsto mange flere grener og klasser etterhvert og det tok lag tid og avholde et arrangemang så det måtte deles opp. I slutten av 90 tallet ble det holdt hele seks VM fordelt mellom stedene Coimbra i Portugal, Apeldoorn i Nederland, South Shields i England, Clermont Ferrand i Frankrike og Rauma i Finland. Her ble det Tysk seier på de to første arrangemangene etterfulgt av Finland og tre ganger England. Men i de siste årene har man redusert til og ligge på fire til fem VM runder i løpet av et år. De tre som topper listen som mestvinnende er Japanske Masami Hirosaka med 14 seiere, Lamberto Collari i fra Italia med ni seiere og Engelske David Spashett med Japaneren Naoto Matsukura på en delt tredjeplass med fem seiere.