Rc racing

Modellfly for nybegynnere

Interessert i modellfly? Kunne du ønske deg en ny hobby? Er du glad i å være utendørs eller mekke på småelektronikk? Har du sans for å sette sammen modeller, fikse på dem og reparere? Det kan hende du har skal begynne med modellfly. Det fins mange typer modellfly, og her skal vi se på hvordan du kan komme i gang med denne hobbyen. Men først litt informasjon om modellfly for nybegynnere.

Hva er modellfly?

Modellfly har mange navn, slik som RC-fly og fjernstyrte fly. Men det er radiostyrt fly som er den riktige benevningen. Det er her RC kommer inn, og det er kanskje litt kulere for enkelte å kalle det et RC-fly. RC-fly er en hobby for dem som liker fly og helikopter. Det er fordi modellene er helt autentiske de store flyene som flyr over Atlanterhavet og til Orienten. Dette er ganske kult, fordi man kan selv styre dem med en fjernkontroll.

Man kunne kanskje like gjerne begynne med droner, da de er de nye dingsene folk kan styre med mobilen. Men de ser ikke ut som et fartøy du kunne sitte i. Hvert fall ikke ennå. Et modellfly derimot er akkurat korrekte kopier av Spitfire, Cessna og Piper. Man kaller disse skalære modellfly. Det fins også mange andre typer modellfly.

Modellfly har forskjellige motorer. Det kan være et helelektronisk fly, eller et fly som går på bensin eller metanol. Men det er mer vanlig at dette er enda større modellfly. Man kan tenke seg modellfly som er opp til over 4 meter vingespenn. Modellflyene styrer man selv med en fjernkontroll, som kommuniserer med en mottaker i flyet som sender signaler videre til en servomekanisme kalt aktuator. Denne hjelper flyet med å styre og for eksempel gjøre loops i lufta.

Hvordan komme i gang med modellfly?

Hvordan komme i gang med modellfly?

Det er ganske enkelt å komme fort i gang med modellfly. Den enkle måten er rett og slett å kjøpe et fly og bygge det opp etter manualen som følger med. Den andre tingen man kan gjøre er å bli med i en klubb. I en klubb som Flystua har nybegynnerkurs og møter der man får nyttig informasjon om for eksempel fly-reglementer. Dette er en håndbok med reglement for å sørge for sikkerhet rundt området man fly i. Norsk Luftsportsforbund holder en rekke aktiviteter, slik som fallskjerm, hangglider, seilfly, ballong og modellfly. Reglementet for modellfly har et felleseuropeisk regelverk.

Når man blir med i klubb kan man få masse gode tilbakemeldinger og tips om hvordan man skal gå fram. Har man prøvd en fjernstyrt bil eller hatt en tog-bane en gang i tiden, kan det hende du også vil like modellfly. Tenk deg å ta med poden for å fly en modell dere har bygget sammen? Det ville gitt dere minnerike stunder sammen. Det gir dere både moro og glede, og dere vil lære mye om de forskjellige flyene, hvordan man setter dem sammen, hvilket utstyr man trenger og hvordan man flyr. Kom i gang å fly nå.