Rc racing

Rc racing

2019

Modellfly som hobby

Jeg har svært liten erfaring med å føre radiostyrte fly, men noe har jeg fått prøve det for mange år tilbake i tid. Jeg kan huske hvor vanskelig det var, og at min instruktør hadde mer enn nok med å berge flyet fra den sikre styrt.

Det sies at det er stor forskjell fra flymodell til flymodell, og at det derfor finnes fly som er beregnet for nybegynnere. Jeg tviler på at flyet som jeg forsøkte å fly, var noe nybegynner fly – i så fall har jeg langt igjen hva angår instruksjon og opplæring. Mitt forsøk som RC-flyver skjedde i Gøteborg, så langt tilbake som på slutten av 1980-tallet – så mye har nok skjedd på denne fronten siden den gang. Jeg må nok innrømme at både jeg, og min venn som var instruktør og eier av flyet – mer enn én gang tenkte på Øystein Sunde sin låt «Modællfly» .

Mangel på rullebaner for modellfly

For noen år tilbake var det stor mangel, på steder hvor RC-folket kunne ta av og lande med sine fly. For de som ikke vet så mye om denne sporten og hobbyen, kan jo dette virke litt merkelig. Men det er altså slik at selv et modellfly, trenger litt plass rundt seg.Dessuten er det jo mange forskjellig størrelser på dem, og de største er imponerende store etter min mening. Og det finnes regler og prosedyrer også for bruk av modellfly, så det er ikke bare å fly der man vil.

Mangel på rullebaner for modellfly

Bekymret for sportens fremtid

Modellflyklubbene sier at situasjonen hva angår steder de kan fly, nå er så prekær så de er bekymret for hvordan fremtiden vil arte seg. Det at det finnes steder som er tilrettelagt for denne type aktivitet, er viktig også for rekrutteringen.I RC-miljøet er de både bekymret og irriterte, over at myndighetene ikke kan ta noen grep – slik at det kan legges til rette for RC-anlegg for modellfly.

Det trekkes frem at golfbaner finnes i hopetall, mens RC-anlegg kommer svært langt bak i rekken. Dette er faktisk en sport som vokser svært raskt, og da holder det ikke med dagens situasjon – ser en leder i en av landets modellflyklubber.Dette er en sport for alle aldersgrupper, en av klubbene kan vise til medlemmer i alderen 9-70 år. Det at det er mye støy knyttet til deres aktiviteter, stemmer bare delvis – dette fordi det har kommet mer og mer elektriske flymotorer.

Variert nivå og ambisjoner

De som vurderer å starte med modellfly som hobby, bør absolutt melde seg inn i en klubb. Her treffer man likesinnede, og for en nybegynner er det mange tips & råd man kan ta med seg.

Det er med modellfly som med så mye annet, nemlig at erfaring er viktig før man får taket på det. Et godt tips er å starte med rimelige modeller, for det at det kan bli noen flystyrter er nesten ikke til å unngå. Det vel ingen i dette miljøet som har vært forskånet for uhell, men det er litt av gamet her sier lederen av flyklubben.