Rc racing

RADIOSTYRT FLY

En litt mer avansert og vanskeligere hobby en Rc biler er Rc fly. Det er mange som har gått over til fly og helikopter etter og ha drevet med Rc biler en stund. Det er litt mere krevende å være «pilot» på et fly, for ikke og snakke om helikopter. Det trengs en del trening før man får det til og man må regne med en del reperasjoner etter at det får en litt røffere landing en planlagt.

Det første Rc flyet

Det var tvillingene Bill og Walt Good som skal være de første til og bygge et radiostyrt fly, som fikk navnet Guff, dette skjedde allerede i slutten av 30 tallet. De jobbet iherdig videre med utviklingen av flyene sine og deltok i omtrent alt av konkuranser som ble arrangert for og teste ut nye ting på flyene sine.Det var smått med deltagere i starten. Det virket som om ingen turte og stille opp når konkurransen startet. Men dette bedret seg sakte men sikkert og ved 39. Nasjonals i Detroit stilte det elleve deltagere som den gang var rekord i antall deltagere. Brødrene fortsatte gjennom hele livet og arbeide med og forbedre fly og radiokontrollene. Utviklingen gikk radig fremover i samme takt som interessen økte for denne typen hobby.

Radio kontrollen

Radio kontrollen
Radio kontrollen

Radiokontrollen er en god del eldre en bilene og flyene vi har sett på. Den har eksistert siden i slutten av 1800 tallet, det var da Nikolai Tesla demonstrerte en fjernstyrt båt for første gangen.Denne teknologien ble stadig videreutviklet, spesielt av de forskjellige militære avdelingene. Det var også her brødrene Walt og Bill Good var pionerer med sin vacumrør system kontroll som de hadde bygget spesielt for Rc bruk. Det samme systemet ble brukt under krigen for og kunne styre ubemannede såkalte bevingede bomber mot målet. Det var forgjengeren til dagens droner som blir mye brukt i dagens krigsføring. Men de er jo en god del mere avangserte fjernkontroller en det som blir brukt på modell flyene og bilene mm.

Flyene

Det er mange typer fly der ute på markedet, enten du kjøper byggesett eller velger å kjøpe ett ferdig fly klar til takeoff. De finnes også i de fleste størrelser, fra
de små mikroflyene og opp til full skala fly. Flyene deles gjerne opp i kategorier igjen, seilfly, jetfly, batteri drevene fly og bensin motor fly. De første flyene var selvfølgelig enkle modeller og relatift greie og reparere etter en litt tøff landing. Når de litt mere avanserte modellene kom på markedet ble det gjerne litt dyrere og få fikset på flyet etter et havari, deler og utstyr hadde blitt betraktelig dyrere. Dagens fly fåes omtrent i alle prisklasser. Fra enkle småfly som egner seg godt til barna og som det ikke koster allverden og få reparert igjen – dersom eller når de kolliderer ukontrollert. Til de mere avanserte flyene som gjerne blir brukt i konkurranser og oppvisninger rundt omkring i verden. Disse flyene koster selvfølgelig adskillig mere og egner seg vel neppe for nybegynnere, da kan det fort bli veldig kostbart.I dagens Rc fly miljø verden rundt blir det stadig arrangert stevner og konkurranser, lokalt, nasjonalt, Em og Vm. Så dette har blitt en veldig populær hobby.