Rc racing

RADIOSTYRTE BILER 2

Radiostyrte biler, båter, fly mm har blitt en stor hobby for mange. Rc bilenes historie skal vi fortsette og se litt på her nå. Jeg startet allerede i forrige artikkelen jeg skrev på Rc bilens historie. Så dersom du vil ha hele historien så klikk deg inn på siden og les artikkel 1. Her kommer resten av storyen.

Litt mere historie

Da de første masseproduserte Rc bilene kom på markedet i begynnelsen av 70 tallet var det ganske enkle modeller, med stort sett solide modeller. Kyosho kom tidlig
på 70 tallet ut med en off road modell som fikk navnet Dash III og den ble straks en hit blandt Rc entusiastene, dune buggy som den også ble kaldt var en solig bil man kunne kjøre nesten hvor som helst i motsetning til de andre bilene som trengte mere fast underlag. Den ble etterfulgt av Inferno fra samme selskap og ble en av de mest brukte off road bilene mellom 80 og 90 tallet. De første Rc bil løpene startet så tidlig som i slutten av 60 tallet og da selvfølgelig var det i Amerika. Det var Norb Meyer og George Siposs som da sto bak det hele. Det ble suksess og mange race fulgte i området der de holdt til. Det tok ikke lange tiden før interessen hadde økt såpass mye at det ble avholdt et Amerikansk ROAR mesterskap, det ble holdt i California ved Garden Grove i 69. Mesterskapet hadde fastsatte regler og med diverse øvelser man måtte igjennom før man kunne kåre vinneren som da ble Amerikansk mester. Rc miljøet har vokst enormt i Amerika etter dette, noe som fort smittet over på oss her i Europa. Det tok likevel en del tid før de første Rc bilene fant veien til Norske butikkhyller, der var Sverige ett godt stykke forran oss og hadde bilene i salg en god stund før vi fikk dem.

Fjernkontrollene

Fjernkontrollene
Fjernkontrollene

Det var selfølgelig ikke bare bilene som ble oppdatert og utviklet med tiden, kontrollene ble også utbedret og ble etterhvert ganske avanserte.De første modellene var enkle og lette og bruke som disse to over, Orbitt og den litt mere avanserte Futabas 2F. Det gikk jo greit og kjøre bilene med disse og men de har nok ikke den samme presisjon som dagens kontroller har.

Det første Vm

Det ble da også i Usa at verdens første Rc Vm ble avholdt, det skjedde på Torp Raceway allerede i 77. Med over 100 deltagere som stilte i klassen 1/8 banebil der gikk Usa av med de ti øverste plasseringene. Dette ble starten på Rc miljøets konkuranselyst og snart ble det nasjonale race og Em race med javne mellomrom.

Motorene

Det som var de mest vanlige motorene i starten var elektromotorer, men det gikk ikke lang tid før det også kom bensin motorer i Rc bilene som igjen ble etterfulgt av nitromotorer. De gikk på en blanding av metan, olje og nitrometan.

Rc biltyper

De første Rc bilene var gjerne kopier av racingbiler, men det kom fort andre typer på markedet som, buggy, monstertruck, driftebiler, deathmachbil, truggy
som er en mellomting mellom monstertruck og buggy, touring biler mm. Så har man storskalbiler 1:6 og 1:5 som man også igjen får i mange varianter. Så har man mini bilene som ligger på 1:16 og 1:18 og microbilene som ligger på 1:20 til 1:36.