Rc racing

RADIOSTYRTE BILER

Radiostyrte biler, båter, fly, tog, tanks med mer har blitt og er en populær hobby for mange. De fleste driver bare på litt utenfor boligen, mens andre igjen konkurrerer på høyt plan med sine modeller.

Litt historikk

Det som antas og være den første radiostyrte bilen ble vist frem allerede i 1929. Noe som var ganske utrolig på den tiden. Noe stort fremskritt ble ikke gjort før andre verdenskrig, da radiosignaler ble brukt til og styre jagerfly og bombefly til sine utvalgte mål. Dette ble så videre utviklet, men det var ikke før i starten av 70 tallet at det kom ut på markedet med Rc biler.Ikke uventet var det da en Japaner som stod for dette, Y Tamiya som også fikk en hederspris av myndighetene for sitt arbeid og Kyosho som var en av de første i verden til og produsere RC biler. Flyene hadde sin debutt en del tidligere, det første flyet som fløy over Atlanteren kun med radiostyring ble utført allerede i 47 og det tok ikke lange tiden før modellflyene var ute på markedet. På begynnelsen av 50 tallet var også radiostyrte båt modeller ute på markedet, de fleste av den tids biler, båter og fly kunne fåes kjøpt kun som byggesett. Så man måtte ha litt finmekanikk og flinke hender for og få dette til og virke. Men de som stod for byggingen av de to første Rc bilene var Amerikanerene Norb Meyer og Bob Blair, som bygget absolutt hele bilene fra bunnen av for hånd. Det var også der den første RC bil klubben ble etablert og de sto da også bak verdens første RC race for nettopp radiostyrte biler. Så det var vel her det hele startet og som Japanerne så mulighetene for og kunne sette i gang masse produksjon av RC biler da dette ble fort veldig populært.

RC bil
RC bil

På den tiden så man aldrig barn ute med fjernstyrte biler, det var voksne menn i dress gjerne med slips som mekka og kjørte. Kanskje ikke så rart når en tenker på prisen på disse bilene da, det var kostbart og innvistere i disse byggesettene. En liten titt på en prisliste fra den tiden viser at bilen kostet ca. 50 USD, mens kontrollen kunne koste fra 130 USD. Og legger man til litt ekstra utstyr, så var det nok ikke akkurat noe man ga til ungene for å leke med. Dette var mye penger på den tiden.En Rc bil som var langt forut sin tid var Dynamic. Den ble lagd på starten av 70 tallet. Den kom med full uavhengig fjæring på alle hjulene, coil covers og oljestøtdempere. Med avansert gearkasse og med differensial var dette en skikkelig topp bil på den tiden. Problemet var derimot at den ikke tålte så mye og den ble derfor ingen suksess. Det ble ikke før på 80 tallet at bilene fikk det samme utstyret som standar, men da kraftig forbedret for og kunne tåle mere røff behandling. Det var i mellom 70 og 80 tallet at rc bilene virkelig tok av, utviklingen gikk veldig raskt og det kom stadig nye forbedrede modeller.Det var det vi fikk med i denne artikkelen, men den fortsetter i neste.