Rc racing

Rc racing

2020

Radiostyrte lastebiler

Radiostyrte lastebiler

De fleste innen RC-verden er nok mest opptatt av det som går raskt, enten om det er snakk om fly, bil eller båt. Men det er flere og flere som oppdager tyngre kjøretøy, og gleden ved å både bygge og kjøre disse modellene. Det å eksempelvis kjøre en radiostyrt lastebil, gir helt andre utfordringer enn de mindre modellene – akkurat slik det er med fullskalamodellene. Vi skal ta en rask kikk på noen av modellene, og utvalget er totalt sett ganske så formidabelt. Innen dette segmentet finner man entusiaster, som har en guttedrøm i seg om å kjøre storbil – men også erfarne yrkessjåfører er å finne bak spakene på fjernkontrollen.

Leketøy for alle aldre

Det er ikke noen overdrivelse å si at det er mange godt voksne mannfolk, som har lagt sin elsk på radiostyrte lastebilmodeller. Det at man aldri blir for gammel til å leke, vise denne hobbyen med all tydelighet. Det finnes en del klubber rundt i landet, som har medlemmer hvor store og tunge kjøretøy er det som gjelder. En del av medlemmene har tidligere bygget og kjørt både helikoptre, fly og båter – men fokus og lidenskap har altså endret seg med årene.

Mye tid til bygging

Mye tid til bygging
Mye tid til bygging

Selv om det er ferdigmodeller å få kjøpt, synes de fleste som driver med denne hobbyen at byggingen er minst like spennende som selve kjøringen – de bygger med andre ord sine modeller selv og bruker mye tid på det. Et medlem i en RC-klubb oppgir at han nok bruker i gjennomsnitt 5-6 timer daglig på sin hobby, og det er mange detaljer som skal på plass for at alt skal fungere.

Mange detaljer

De mest ivrige modellbyggerne, bygger også biler på oppdrag fra andre innen RC-miljøet. Når man begynner å studere lastebilene, er det som å se fullskalabiler med motivlakkeringer og firmalogo også videre. Det at det tar tid å bygge modeller med et slikt resultat, er det ikke vanskelig å forstå. Det er nesten helt utrolig hvor mye detaljer som finnes på modellene, og ved nærmere øyesyn finner man ut at til og med instrumentlys er på plass inne i førerhytten. Modellen det her er snakk om, har kostet eieren cirka 30.000, – kroner – så det kan fort bli dyrt og prisene varierer veldig fra modell til modell.

Flotte klubbhus med kjøregårder for modellene

En del klubber har egne anlegg hvor medlemmene treffes jevnlig, i tillegg til å kjøre med lastbilene sine – er det sosiale en viktig del av det hele. Det er laget hovedveier, parkeringsplasser og rampeanlegg – hvor man får trent ferdighetene sine som RC-lastebilsjåfør. Kaffe og skravling hører så klart også med, og hva praten dreier seg om er vel ikke så vanskelig å gjette seg til. Det finnes også noen barn og damer i miljøet, og de håper på enda flere medlemmer i klubbene som allerede eksisterer. Det å reise på besøk til hverandre klubbene imellom, er også noe de forsøker å få til med jevne mellomrom. For de som vil begynne med denne hobbyen, er det kjekt å vite at man får modeller fra noen få tusenlapper og oppover.