Rc racing

RADIOSTYRTE LEKETØY

Radiostyrte leketøy har blitt en slager blandt barna, men like gjerne blandt voksne mennesker som har dette som en hobby.

Det har dukket opp mange varianter med årene etter det første radiostyrte flyet ble lagd i 1929, biler, båter, ubåter, tanks og ander varianter.

Helikopter

Et radiostyrt helikopter er en del vanskligere og holde oppe i luften en et fly, her er det flere systemer som må passes på for og kunne  fly det på en grei måte. Her er det stor forskjell på eurodynamiken og konstruksjonen fra et vanlig fly, så det gjelder og holde tunga rett i munnen her.

De første helikopetrene var relativt enkle i konstruksjonen, men alikevel vanskelige og holde i luften. Det har også her blitt en rask utvikling med flere propeller og med flere motorer mm.

De har blitt så avangsert at disse helikopterene kan gjøre de samme type manøvrer som et vanlig helikopter kan gjøre.

Det nyeste på denne fronten er det som kalles droner, disse er utstyrt med kamera så du kan filme omgivelsene dine fra luften. En flott hobby for mange.

Når man er nybegynner på disse helikoptrene må man ha tålmodighet og trene sakte men sikkert på og holde det i luften, lære seg og bruke alle styrings enhetene som servomotorene og gyro sensorene sakte men sikkert så slipper man unødvendige harde landinger med påfølgende dyre reperasjoner.

På helikoptrene er det samme typer motorer som flyene, batteri, bensin og nitrobrensel, de nyeste med batteri er bedre angående fly tid og kraft men vanlighvis ikke så lenge fly tid som med brennstoff motorer.

Kontrollen til helikoptrene og dronene er naturlig nok en del mere avangsert en på et fly, den er en god del mere knapper og forholde seg til her.

Det har i likeheten med flyene kommet egene konkurrangser med helikoptrene, med ulike øvelser og triks som skal utføres. Det stilles i mange forskjellige klasser litt avhengig av størrelser og motorer på helikoptrene.

Båter

Båter
Båter

Også radiostyrte båter har blitt veldig popoulære blandt RC folket. Også her har du batteri drevene motorer, bensin motorer og  nitrobrensel som gjelder.

Her har du også mange typer både angående størelser og fart, det finnes også såkalte krigs skip som avfyrer kanoner og kan senke andre skip. Det er faktisk satt opp egene konkurrangser på nettopp dette.

De mest vanlige modellene på disse konkurrangsene er kopier av krigskip i fra den andre verdenskrigen som HMS Dreadnought, det tyske krigsskipet Bismarck og USS Des Moines.

Disse båtene er vanlighvis utstyrt med luft drevene kanoner, som de konkurrerer med ute på små vann. Dette kan nok sammenlignes med robot konkurrangser hvor det er som hovedmål og ødelegge motstanderens robot.

Konkurransen er del opp i flere grupper som raske kanoner da gjerne små kanoner og store kanoner.

Det har blitt så populært at det har kommet flere klubber på akkurat dette området av RC. IRCWCC som står for the Internasjonal Radio Control Warship Combat club, MWCI som står for Model Warship Combat og NABGO som står for North Amerikan Big Gun Open.

Litt mere om dette kommer i neste artikkel.